Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Navigacija

Where a calculator like the ENIAC today is equipped with 18,000 vacuum tubes and weighs 30 tons, computers in the future may have only 1,000 vacuum tubes and perhaps weigh only 1 1/2 tons.

Popular Mechanics, March 1949
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Raziskovalni projekti Nove metode v geometriji in topologoji ter njihova uporaba
Akcije dokumenta

Nove metode v geometriji in topologoji ter njihova uporaba

Temeljni raziskovalni projekt

Glavni cilj je preučevanje pomembnih nerešenih problemov na naslednjih področjih geometrije, topologije in njune uporabe: teorija asimptotične dimenzije, kohomološka teorija dimenzije, groba geometrija, Higsonove korone, Peanovi kontinui, divji fraktali v evklidskih prostorih, homotopska teorija, Seiberg - Wittenove invariante v dimenziji 4 in računska topologija, kakor tudi preučevanje povezav med teorijo vozlov in spletov ter teorijo magnetnega polja. Analiziranje E-neskončno Cantorjevski prostor-čas. Objavljanje rezultatov v matematičnih revijah in monografijah,  poročanje na konferencah, seminarjih in delavnicah, kakor tudi na predavanjih in kolokvijih na tujih univerzah in inštitutu. Načrtovanje prve specialne monografije o homoloških mnogoterostih. Projekt je povezan z bilateralnimi projekti z ZDA, Japonsko, Francijo, Španijo, Rusijo. Raziskave bodo imele tudi pomemben vpliv na usposabljanje mladih raziskovalcev na področju geometrije in topologije.

Trajanje : 1.1.2007 - 31.12.2009