Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Navigacija

Where a calculator like the ENIAC today is equipped with 18,000 vacuum tubes and weighs 30 tons, computers in the future may have only 1,000 vacuum tubes and perhaps weigh only 1 1/2 tons.

Popular Mechanics, March 1949
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Raziskovalni projekti Nov način merjenja temperature v posebnih pogojih z metodo JKR
Akcije dokumenta

Nov način merjenja temperature v posebnih pogojih z metodo JKR

aplikativni raziskovalni projekt

Jedrska kvadrupolna resonanca (JKR) je radiofrekvenčna spektroskopska metoda, ki jo pogosto uporabljamo pri študiju strukture in mrežne dinamike v fiziki trdne snovi. Ponuja pa tudi zanimive aplikacije na drugih področjih. Ker so spektri JKR v nekaterih snoveh močno temperaturno odvisni, je metoda lahko uporabna v termometriji in je primerna za sekundarni laboratorijski temperaturni standard. Izpopolnjene merske tehnike pa omogočajo, da lahko zaznamo JKR signal v izredno majhnih vzorcih, ki so v tem primeru kar temperaturne sonde. V nekaterih snoveh dobimo primeren signal že v vzorcih velikosti 1/10 mm3 ali celo nekaj 1/100 mm3. Na ta način lahko izdelamo izredno majhne termosenzorje. V predlaganem projektu želimo izpopolniti metodo merjenja temperature z JKR in jo uporabiti na primerih, kjer običajne merske tehnike zaradi določenih zahtev (izredno majhen in nedostopen prostor, močni temperaturni gradienti itd.) odpovedo.

TRAJANJE: 1.7.2004 - 30.6.2007