Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Navigacija

I have yet to see any problem, however complicated, which you looked at it in the right way, did not become still more complicated.

Poul Anderson
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Raziskovalni projekti Nadgradnja sistema eXe za izdelavo standardiziranih e-gradiv
Akcije dokumenta

Nadgradnja sistema eXe za izdelavo standardiziranih e-gradiv

Nadgradnja eXe

Težava učnih okolij – še posebej odprtokodnih - pa je v tem, da ne omogočajo izdelave kvalitetnih interaktivnih gradiv, ki bi zadoščala standardom s področja e-izobraževanja. Posledično je prišlo do pojava različnih orodij za pripravo e-gradiv, tako plačljivih kot odprtokodnih, vendar imajo vsa določene pomanjkljivosti.

Aplikacija eXe (okrajšava za »e-learning XHTML editor«) je med najbolj uporabljenimi rešitvami za izdelavo e-gradiv ter sploh edina dobra odprtokodna aplikacija (z GNU licenco), ki se množično uporablja tudi v Sloveniji v povezavi s prav tako močno razširjenem sistemom LMS Moodle. Kljub priljubljenosti aplikacije, pa so se skozi lastno uporabo ter odzive drugih uporabnikov pokazale nekatere pomanjkljivosti, ki onemogočajo večjo uporabnost.

Glavni cilj projekta je bil povečati funkcionalnost programa eXe z ohranitvijo sedanjih lastnosti. Bistvene pomanjkljivosti, smo jih v toku projekta odpravili, so bile:
  • zastarela in slaba podpora za metapodatke, ki postajajo pri e-gradivih čedalje bolj pomembni,
  • slaba in na nekaterih mestih napačno implementirana podpora za izvoz kvizov v modelu SCORM 1.2,
  • omejen izbor slogov CSS,
  • nezmožnost izvoza v modelu SCORM 2004, ki je najnovejša različica modela SCORM,
  • neustrezen prevod v slovenski jezik.

Naročnik (šifra): MVZT (4302-12/2008)
Tip projekta: Slovenski projekt v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov odprte kode 2008
Trajanje projekta: 1.1.2008 - 1.10.2008
Organizacije: IMFM