Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Navigacija

The laws of nature are but the mathematical thoughts of God.

Euclid
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Raziskovalni projekti Geometrijska in algebrajska topologija
Akcije dokumenta

Geometrijska in algebrajska topologija

temeljni raziskovalni projekt

Izvajamo triletno temeljno raziskavo na področju matematike, s koncentracijo na študiju naslednjih pomembnih nerešenih problemov sodobne geometrijske in algebrajske topologije:
nestandardne vložitve Cantorjevih množic v evklidke prostore, teorija vozlov in spletov, geometrijske lastnosti kontinuumov, Seiberg-Wittenove invariante, PL kosoma-linearna topologija mnogoterosti nizkih dimenzij, kohomološka teorija dimenzij, homotopske avtoekvivalence, Liejeve grupe, idr.

Načrtujemo objave naših rezultatov v vodilnih mednarodnih matematičnih revijah. Poleg tega planiramo še vsaj eno monografijo o celičastih preslikavah in homoloških mnogoterostih, ki naj bi izšla pri ugledni tuji založniški hiši. Predlagani projekt je tesno povezan z našimi bilateralnimi projekti, konkretno s slovensko-japonskim, slovensko-ameriškim, slovensko-poljskim, slovensko-italijanskim in z obema slovensko-ruskima projektoma, ki jih trenutno izvaja naša raziskovalna skupina. Tudi ob tem projektu se bodo v naši raziskovalni sredini vzgajali novi raziskovalni kadri.

TRAJANJE: 1.7.2004 - 30.6.2007