Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:

There is no branch of mathematics, however abstract, which may not some day be applied to phenomena of the real world.

Nikolai Lobatchevsky
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Oddelki/Raziskovalne skupine Oddelek za mehaniko
Akcije dokumenta

Oddelek za mehaniko

Področja: analitična mehanika, numerično modeliranje, konstrukcijska mehanika.

V okviru Oddelka za mehaniko se raziskovalci ukvarjamo s širokim spektrom problemov teoretične in uporabne mehanike. Raziskovalne aktivnosti lahko razdelimo na področji osnovno-teoretičnih  in uporabnih raziskav. Na  področju osnovno-teoretičnih raziskav se ukvarjamo s problemi matematičnega modeliranja lastnosti materialov diskretne in zvezne strukture, matematičnim modeliranjem mikrostruktur, problemi homogenizacije v kompleksnih materialih v povezavi s teorijo G in Gama konvergence, s problemi oblikovne optimizacije eliptičnih sistemov, s posplošitvami metode končnih elementov za sisteme, ki zajemajo vplive več različnih velikostnih redov.

V raziskavah je poseben poudarek na povezavi osnovnih teoretičnih konceptov s področja mehanike z modernimi matematičnimi sredstvi.

V tematskem sklopu uporabnih raziskav igra pomebno vlogo sodelovanje z raziskovalci iz industrije, kjer ima raziskovalno in strokovno delo za osnovni cilj pozitivni vpliv na povečanje konkurenčnosti industrijskih partnerjev. Raziskovalno delo poteka v obliki neposrednega prenosa znanja iz raziskovalne v proizvodno institucijo. Vsebinsko se izvaja predvsem v smeri numeričnega modeliranja v mehaniki,  računalniških simulacij realnih tehnoloških procesov in z različnimi aplikacijami v zahtevnih industrijskih projektih.

Poleg izpolnjevanja osnovnega poslanstva na področju raziskovalne dejavnosti se člani Oddelka zavzemamo za promocijo mehanike kot osnovnega teoretičnega predmeta na različnih naravoslovno tehničnih fakultetah. V okviru  Knjižnice za mehaniko Fakultete za matematiko in fiziko  ter Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko skrbimo za izbor in dotok kvalitetne literature iz ožjega  področja  stroke.

Vpetost raziskovalcev v mednarodne znanstvene tokove se kaže v različnih oblikah aktivnega sodelovanja z  univerzami in raziskovalnimi inštituti iz Evrope, Azije in Amerike.

Raziskave v posameznih tematskih sklopih potekajo znanstveno popolnoma avtonomno.

Na Oddelku ni zaposlenih raziskovalnih sodelavcev.

Oddelek je trenutno v mirovanju.

Šifra oddelka/raziskovalne skupine: 0101-004.