Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Navigacija

Math is like love - a simple idea but it can get complicated.

R. Drabek
Nahajate se tu: Domov Za medije Uspehi Prof. dr. Bojan Mohar prejemnik ERC Synergy Grant
Akcije dokumenta

Prof. dr. Bojan Mohar prejemnik ERC Synergy Grant

Naš sodelavec, prof. dr. Bojan Mohar, je vodilni raziskovalec v nedavno odobrenem ERC Synergy Grant na temo kraških vodotokov.

European Research Council je podelil projekt za sinergijsko raziskavo prof. dr. Bojanu Moharju s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Vodil bo  interdisciplinarni projekt, skupaj s tremi kolegi iz Španije, Francije in Švice,  raziskovali pa bodo dinamiko kraškega povodja in pojav fenomenov v ekstremnih razmerah.   

Ljubljana, 25. oktober 2022 – ERC projekt za sinergijsko raziskavo (ERC Synergy Grant) za mednarodno ekipo raziskovalcev na področju kraškega povodja, bo prinesel nova spoznanja o sistemih podzemnih jam in vodotokov s pomočjo projekta »KARST«.  Gre za še en izjemen dosežek UL FMF, saj ERC podeljuje najprestižnejše znanstvene projekte, ki jih lahko dobijo individualni raziskovalci v evropskem in nedvomno tudi v svetovnem merilu.

Fizik Benoit Noetinger z instituta IFPEN (Francija), matematik Bojan Mohar z Univerze v Ljubljani (Slovenija), hidrogeolog Philippe Renard z Univerze v Neuchatlu (Švica), in hidrolog Marco Dentz z instituta IDAEA-CSIC (Španija) so bili izbrani za prestižni ERC projekt sinergijske raziskave za raziskovalni projekt KARST. To je prvi tovrstni projekt, ki ga je pridobil slovenski razsikovalec. ERC Synergy zahteva kompelementarne ekspertize skupine treh ali štirih raziskovalcev, od katerih vsak doprinese specifično znanje in prav kombinacija teh ekspertiz je ključna za uspeh projekta.  

»Kraški vodotoki so velika dragocenost in hkrati velika nevarnost. Medtem ko predstavljajo vir pitne vode za okoli 25% svetovne populacije, so hkrati sposobni zelo hitrega pretoka vode in prenosa onesnaženja«, je ob podelitvi projekta izjavil prof. Bojan Mohar in nadaljeval: »S tem projektom bomo združili svoje sposobnosti in razložili fizikalne zakone, ki urejajo vodne pretoke in prenašanje onesnaženja v kraških vodotokih. Glavni cilj tega interdisciplinarnega sinergijskega ERC projekta je zagotoviti možnost napovedovanja katastrofalnih dogodkov v ekstremnih pogojih, kar je zlasti pomembno z vidika podnebnih sprememb.« Obseg je projekta je 9, 884. 611, 00 € za obdobje 6 let (72 mesecev), ki si ga bodo vse štiri raziskovalne institucije razdelile v enakih deležih.  “Že aprila sta bila prejemnika ERC projektov (Advanced Grant) naša uveljavljena raziskovalca, akademik dr. Franc Forstnerič in prof. dr. Maruša Bradač, kar je bil resnično velik uspeh. Nov izjemen dosežek prof. dr. Bojana Moharja, pa je znova potrditev sistemskega in kakovostnega dela na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, saj glede na izjemno zahteven in strog evalvacijski protokol ERC projektov, sedaj vidimo objektivne rezultate, ki spodbujajo in bogatijo celotno slovensko akademsko okolje”, je povedal prof. dr. Tomaž Košir, dekan Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Prof. Bojan Mohar raziskovalno deluje na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani ter na Univerzi Simon Fraser, ki sodi med najbolj ugledne kanadske univerze glede na raziskovalne dosežke. Je član Inženirske akademije Slovenije ter Royal Society of Kanada.  Prof. Mohar deluje na področjih teorije grafov in teoretičnega računalništva. Njegovi dosežki v algebrajski teoriji grafov so odmevni, saj se uporabljajo v računalništvu in jih lahko povežemo tudi z delovanjem iskalnika Google. Prof. Mohar je odkril vrsto prodornih rezultatov tudi v topološki teoriji grafov; nekateri od njih so zbrani v osrednji sodobni monografiji za to področje z naslovom Graphs on Surfaces, ki jo je prof. Mohar napisal skupaj s Carstenom Thomassenom in izdal leta 2001 pri založbi Johns Hopkins University Press.

O ERC

Europen Reserch Council - ERC vsako leto izbere in financira najbolj kreativne raziskovalce in raziskovalke ne glede na njihovo nacionalnost ali starost, da realizirajo svoje projekte v Evropi. Ponuja štiri dolgoročne in finančno bogate sheme raziskovalnih projektov: ERC projekt za začetek samostojne raziskovalne poti (Starting Grant), ERC projekt za utrditev samostojne raziskovalne poti (Consolidator Grant), ERC projekt za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) in ERC projekt za sinergijske raziskave (Synergy Grant). Evropska Unija je 2007 ustanovila Evropski raziskovalni svet (European Research Council - ERC) kot prvo evropsko institucijo za financiranje vrhunskih pionirskih raziskav z vseh znanstvenih področij brez vnaprej določenih prioritet. Spodbuja delovanje že uveljavljenih vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk, kot tudi skrbi za rast prihodnje generacije raziskovalcev v Evropi. Pri izboru projektov in podeljevanju finančnih sredstev sledi edino kriteriju znanstvene odličnosti. Do začetka Obzorja Evropa je Evropski raziskovalni svet financiral že več kot 12.000 vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk na različnih stopnjah njihove kariere in več kot 75.000 doktorskih študentov, podoktorskih raziskovalcev in drugih sodelavcev v njihovih raziskovalnih skupinah. Prizadeva si pritegniti najboljše raziskovalce in raziskovalke iz vsega sveta, da bi raziskovali v Evropi. Ima sklenjene dogovore s ključnimi raziskovalnimi agencijami po svetu, da imajo njihovi raziskovalci in raziskovalke možnost za določen čas sodelovati na ERC raziskovalnih projektih v Evropi. Evropski raziskovalni svet vodi neodvisno upravljavsko telo, Znanstveni svet, ki ga sestavlja 22 vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk z različnih znanstvenih področij. Trenutno mu predseduje Maria Leptin. Proračun ERC je del Obzorja Evropa.


Ostali aktualni uspehi

09.05.2024 - Prof. dr. Peter Šemrl - prejemnik prestižne nagrade CMS G. de B. Robinson za leto 2024
Med prejemniki prestižne nagrade je tudi direktor našega inštituta.
24.01.2024 - Prof. dr. Aleksey Kostenko - Zoisova nagrada za vrhunske dosežke na področju matematične analize
Na slavnostni podelitvi v Cankarjevem domu je bilo podeljenih 15 nagrad in priznanj Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti.
01.12.2023 - Prof. dr. Bojan Mohar prejel odlikovanje Red za zasluge
Za izjemne znanstvene dosežke v slovenskem in mednarodnem prostoru ter velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetovnih znanstvenih krogih je Predsednica Republike Slovenije gospa Nataša Pirc Musar podelila odlikovanje Republike Slovenije Red za zasluge prof. dr. Bojanu Moharju.
16.10.2023 - Zasl. prof. dr. Joso Vukman - Zoisova nagrada za življenjsko delo
 
20.12.2022 - Prof. dr. Bojan Kuzma - Zoisova nagrada za vrhunske dosežke
Eden izmed prejemnikov Zoisove nagrade za vrhunske dosežke je tudi naš sodelavec prof. dr. Bojan Kuzma.
13.12.2022 - Naši sodelavci - Odlični v znanosti 2022
Prof. dr. Franc Forstnerič (Matematika), prof. dr. Zvonko Jagličić (Fizika) in prof. dr Jasna Prezelj Perman (Veterina).
19.07.2022 - Prof. dr. Bojan Mohar - 2022 "Fellow of the CMS"
Prof. dr. Bojan Mohar prejel častni naziv "Fellow of the CMS".
29.04.2022 - Akad. prof. dr. Franc Forstnerič prejemnik ERC projekta
Evropski raziskovalni svet (European Research Council – ERC) je objavil prejemnice in prejemnike projektov za leto 2021. Med njimi je tudi matematik, akademik prof. dr. Franc Forstnerič s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter sodelavec Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko.
07.04.2022 - Prof. dr. Dušan Repovš - dopisni član Accademie Peloritana dei Pericolanti
 
10.01.2022 - Odlični v znanosti 2021 - A. Carbonaro, O. Dragičević
 
07.12.2021 - Odobren projekt BI-Francija - vodja prof. dr. Igor Klep
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Francosko republiko.
17.11.2021 - Prof. dr. Dušan Repovš izbran med najbolj citirane znanstvenike
 
18.03.2021 - Akad. prof. dr. Franc Forstnerič - Minimal Surfaces from a Complex Analytic Viewpoint
V soavtorstvu je bila objavljena knjiga akad. prof. dr. Franca Forstneriča z naslovom Minimal Surfaces from a Complex Analytic Viewpoint.
14.09.2020 - Prof. dr. Bojan Mohar - član Royal Society of Canada
 
09.06.2020 - Prof. dr. Dušan Repovš - sourednik - Elliptic Equations and their Synergies
 
24.03.2020 - Akad. prof. dr. Franc Forstnerič - Memoirs of the AMS
Izid knjižice v knjižni zbirki.
19.02.2020 - Akad. prof. dr. Franc Forstnerič - Stefan Bergman Prize 2019
Ameriško matematično društvo (AMS) je akad. prof. dr. Francu Forstneriču podelilo nagrado Stefan Bergman Prize 2019.
19.02.2020 - Prof. dr. Dušan Repovš - "Opuscula Mathematica"
Prva letošnja številka revije Opuscula Mathematica, ki jo izdaja AGH University of Science and Technology v Krakovu na Poljskem, je posvečena prof. dr. Dušanu Repovšu.
20.01.2020 - Prof. dr. Primož Potočnik - novo obdobje izvajanja programa P1-0294
Obdobje izvajanja: 01.01.2020 - 31.12.2025.
09.01.2020 - Akad. prof. dr. Franc Forstnerič - pojem "Oka mnogoterosti"
Edicija MSC 2020 (Mathematics Subject Classification, MathSciNet+Zentralblatt) uvaja novo področje 32Q56 Oka principle and Oka manifolds.
21.11.2019 - Akad. prof. dr. Josip Globevnik - Zoisova nagrada za življenjsko delo
Letošnji prejemnik Zoisove nagrade za življenjsko delo je akad. prof. dr. Josip Globevnik.
21.11.2019 - Prof. dr. Boštjan Brešar - Zoisovo priznanje za pomembne dosežke
Zoisovo priznanje za pomembne dosežke na področju teorije grafov je prejel prof. dr. Boštjan Brešar.
21.11.2019 - Prof. dr. Bojan Mohar - Fellows of the AMS (2020 Class)
 
07.10.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Petar Pavešić
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
07.10.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja dr. Vicentiu Radulescu
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
07.10.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja dr. Boštjan Gabrovšek
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
07.10.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja dr. Aljoša Peperko
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
07.10.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja dr. Boštjan Brešar
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
07.10.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja dr. Uroš Kuzman
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
24.01.2019 - Prof. dr. Dušan Repovš - "Zlata plaketa" Univerze v Ljubljani
Prof. dr. Dušan Repovš prejel "Zlato plaketo" Univerze v Ljubljani
24.01.2019 - Prof. dr. Dušan Repovš - "Odlični v znanosti 2018"
Članek prof. dr. Dušana Repovša s soavtorjema izbran med "Odlične v znanosti 2018"
17.01.2019 - Odobren projekt BI-Rusija - vodja dr. Janoš Vidali
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-Rusija - vodja dr. Vicentiu Radulescu
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Emil Žagar
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja doc. dr. Žiga Virk
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Simon Špacapan
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Matija Cencelj
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Janko Marovt
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
15.01.2019 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Arjana Žitnik
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike.
21.09.2018 - Prof. dr. Bojan Mohar prejel priznanje John L. Synge Award
Prof. dr. Bojan Mohar je prejel priznanje John L. Synge Award.
26.07.2018 - Odobren projekt BI-Črna gora - vodja prof. dr. Marko Slapar
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Črno goro.
26.07.2018 - Odobren projekt BI-Črna gora - vodja doc. dr. Žiga Virk
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Črno goro.
13.07.2018 - Novi znanstveno-raziskovalni projekti v letu 2018
En nov projekti na IMFM in dva, pri katerem je IMFM sodelujoča organizacija.
07.06.2018 - Izbrani trije kandidati za mentorje mladim raziskovalcem v letu 2018
Dva mentorja sta s področja Matematike, eden s področja Tehnološko usmerjena fizika.
22.05.2018 - Odobren projekt BI-Kitajska - vodja prof. dr. Sandi Klavžar
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko.
10.04.2018 - Prof. dr. Bojan Mohar - SIAM Fellow 2018
Prof. dr. Bojan Mohar je bil izbran kot SIAM Fellow 2018.
06.03.2018 - Odobren projekt BI-Nemčija - vodja prof. dr. Zvonko Jagličić
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo.
06.03.2018 - Odobren projekt BI-Nemčija - vodja prof. dr. Franc Forstnerič
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo.
05.03.2018 - Odobren projekt BI-Avstrija - vodja prof. dr. David Dolžan
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo.
05.03.2018 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Igor Klep
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združnimi državami Amerike.
05.03.2018 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Sandi Klavžar
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združnimi državami Amerike.
05.03.2018 - Odobren projekt BI-ZDA - vodja prof. dr. Dušan Repovš
Mednarodno sodelovanje med Republiko Slovenijo in Združnimi državami Amerike.
15.01.2018 - Doktoriral Dejan Govc
Dejan Govc, ki se je na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko usposabljal kot mladi raziskovalec, je dne 21.09.2017 usposabljanje zaključil z doktoratom. Doktoriral je na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko. Iskrene čestitke!
15.01.2018 - Doktoriral Aljaž Zalar
Aljaž Zalar, ki se je na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko usposabljal kot mladi raziskovalec, je dne 23.03.2017 usposabljanje zaključil z doktoratom. Doktoriral je na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko. Iskrene čestitke!
08.05.2015 - Izbran je bil infrastrukturni program IMFM
Za naslednje šestletno obdobje je bila izbrana prijava infrastrukturnega programa IMFM, ki se izvaja na Oddelku za fiziko.
08.05.2015 - Izbrani raziskovalni programi na Oddelku za matematiko
Izbrane so bile prijave raziskovalnih programov na Oddelku za matematiko za naslednje šestletno obdobje.
08.05.2015 - Izbran raziskovaln program na Oddelku za teoretično računalništvo
Izbrana je bila prijava raziskovalnega programa na Oddelku za teoretično računalništvo za naslednje petletno obdobje.
31.01.2014 - Izbran raziskovalni program na Oddelku za fiziko
Izbrana je bila prijava raziskovalnega programa na Oddelku za fiziko za naslednje štiriletno obdobje.
31.01.2014 - Nova mlada raziskovalca v letu 2013
Oktobra sta na inštitutu pričela z usposabljanjem dva nova mlada raziskovalca.
31.01.2014 - Novi znanstveno raziskovalni projekti v letu 2013
Trije novi projekti na IMFM in eden, pri katerem je IMFM sodelujoča organizacija.
02.12.2011 - S 1.11.2011 šest novih mladih raziskovalcev
Na IMFM smo zaposlili šest novih mladih raziskovalcev - njihovo usposabljanje sofinancira Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost.
02.12.2011 - Novi znanstveno raziskovalni projekti v letu 2011
Na IMFM so v letu 2011 pričeli teči 4 novi projekti, pri štirih projektih pa je IMFM sodelujoča organizacija.
07.12.2010 - Prof. dr. Janez Mrčun prejel Zoisovo priznanje
Na predlog Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko je Zoisovo priznanje za pomembne dosežke v matematiki prejel prof. dr. Janez Mrčun.
09.04.2008 - Barbara Boldin prejela prestižno nagrado
 
07.04.2008 - Predstavitvena brošura IMFM
 
03.12.2007 - Zoisova nagrada za vrhunske znanstvene in razvojne dosežke na področju matematike
 
21.11.2007 - Obvestilo o sklepu izbora mentorjev za leto 2008
 
20.07.2007 - Članek prof. dr. Jerneja Kozaka in Marjete Krajnc na prvem mestu
 
11.06.2007 - Najboljši raziskovalni skupini leta 2006
Raziskovalni skupini z dosežki, ki po svojih rezultatih posebej izstopajo v smislu inovativnosti in pomena za krepitev konkurenčnosti gospodarstva tako v Sloveniji, kot tudi v EU.

Arhiv uspehov