Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Navigacija

We think in generalities, but we live in details.

Alfred North Whitehead
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Raziskovalni projekti Računalniška orodja v razvoju proizvodnih programov - 2. del
Akcije dokumenta

Računalniška orodja v razvoju proizvodnih programov - 2. del

aplikativni raziskovalni projekt

V prvi fazi tega projekta smo definirali matematične modele za potrebe načrtovanja in projektive v proizvodnji. Modeli so, v grobem, svet razdelili na strukturirani svet komponent in na realni svet. Delo poteka najprej v strukturiranem svetu komponent, nakar je strukturirana rešitev prestavljena v realni svet. Na podlagi pridobljenih izkušenj smo zastavili cilje za drugo fazo prijavljanega projekta.

V okviru projekta nameravamo napisati nov programski jezik in pripadajoče razvojno okolje, ki bosta posebej namenjena konstruiranju in oblikovanju v gradbeništvu in proizvodnji opreme. Namen razvojenega okolja bo organizacija programskih sklopov in avtomatizacija izvajanja teh ter zagotovitev orodij za kreativni razvoj. Programski jezik bo napisan v skladu s koncepti modernih programskih jezikov. Vključeval bo 3D telesa kot osnovne objekte ter operacije nad njimi. Za predstavitev teles kot elementov strukturiranega prostora komponent (SPK) bo potreben razvoj nekaterih novih podatkovnih struktur. Operacije nad objekti bodo deloma izvedene prek profesionalnih programskih knjižnic, deloma kot lastno delo sodelavcev pri projektu.

TRAJANJE: 1.9.2005 - 31.8.2008