Preskoči na vsebino Preskoči na navigacijo

Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko

Language:
RSS:
Nahajate se tu: Domov Raziskave in projekti Oddelki/Raziskovalne skupine Oddelek za matematiko
Akcije dokumenta

Oddelek za matematiko

Področja: kompleksna analiza, funkcionalna analiza, topologija, numerične metode, algebra, teorija grafov, verjetnost, statistika, logika.

Preko Oddelka za matematiko (OM) na IMFM poteka večina matematičnega raziskovanja v Sloveniji. Na oddelku je dopolnilno zaposlenih večina matematikov z Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem, na njem pa se usposabljajo tudi skoraj vsi mladi raziskovalci s področja matematike. Oddelek šteje okoli 130 članov, od tega je v povprečju okoli 20 mladih raziskovalcev.

Znotraj posameznih univerz so matematiki nadalje razpršeni po različnih fakultetah, zato organiziranost matematičnega raziskovanja preko OM na IMFM omogoča združevanje in sodelovanje matematikov, ki je nujno potrebno za kakovosten razvoj stroke. Taka organiziranost je eden ključnih momentov za zelo uspešno in svetovno priznano slovensko matematično šolo. Glavna področja raziskovanja so razvidna iz šestih programskih skupin, ki potekaja na OM:

Poleg programskih skupin raziskovanje poteka tudi v okviru številnih temeljnjih in aplikativnih projektov. Praviloma so programske in projektne skupine sestavljene iz matematikov z več univerz in z različnih fakultet.

Šifra oddelka/raziskovalne skupine: 0101-001.